Skip to content

Ek gıdaya giriş

Kasım 14, 2010


6. ayımızın dolmasıyla birlikte törenlerle ek gıdaya geçiyoruz artık.

Ek gıda olayına çok temkinli yaklaşmama rağmen benim de çok içime sinen bir listemiz var. Hem çok doğal hem de hız olarak çok uygun bence.

Her bebeğin ihtiyacına göre mutlaka farklılık gösteriyordur bu liste. Ancak sadece fikir olması açısından paylaşıyorum.

1.Hafta:  Öğle / Sebze Püresi

Patates+havuç+balkabağı+pirinç haşlanıp çatalla ezilecek. Kabızlık varsa bir çay kaşığı zeytinyağı eklenecek.

Birinci gün 2 çorba kaşığı ile başlanıp haftanın sonuna kadar 6 çorba kaşığına çıkılacak.

+ (Her hafta bir önceki haftadakilere yeni haftadakiler eklenecek.)

2.Hafta:  Kuşluk / Meyve Püresi

Turunçgiller, nar ve çilek yasak.

Elma, muz, armut vb. gibi meyveler cam rende ile rendelenecek.

Birinci gün 2 çorba kaşığı ile başlanıp haftanın sonuna kadar 6 çorba kaşığına çıkılacak.

+

3.Hafta: İkindi / Yoğurt

Yoğurt, inek sütünden evde mayalanacak. Bir kerede 2-3 günlük mayalanabilir.

Eğer alerji yaparsa yoğurt vermeyi bırakıp daha sonra tekrar deneyeceğiz.

Alerji yapmazsa birinci gün 2 çorba kaşığı ile başlanıp haftanın sonuna kadar 6 çorba kaşığına çıkılacak. 

+

4.Hafta: Sabah Kahvaltısı

1/8 katı yumurta sarısı ( 1 hafta – 10 gün içerisinde yavaş yavaş tam sarıya çıkılacak)

Pastörize geceden suda bekletilmiş tuzsuz beyaz peynir veya labne veya lor

Avuç içi kadar tam buğday ekmeği (ufalanmış)

Islatmak için ıhlamur veya anne sütü

Tatlandırmak için pekmez

Anne sütünü koruma planımız şöyle, her öğünden sonra istediği kadar emzirmeye devam edeceğim. İkindiden sabaha kadar da bebek istedikçe sık sık emzirmeye devam edeceğim.

Anne sütünün devamı açısından da çok içime sinen bir başlangıç olacak.

Gelişmeler pek yakında …..

 

Reklamlar
4 Yorum leave one →
  1. Kasım 14, 2010 6:37 pm

    Afiyet bal seker olsun çakıl kuzuma 🙂 yemezse hiç panik yapma Demir tam 1. Ayın sonunda 6 çorba kasığına ancak gelmişti. Bu arada listemiz aynı. Tabi biz alerjiden dolayı kahvaltı ve yoğurt veremiyoruz 😦

  2. Kasım 14, 2010 9:44 pm

    Rüzgar ilk denemelerde yoğurdu bir türlü sevemedi. Haftalarca uğraşıdan, binlerce versiyondan sonra, içine armut veya elma rendelenmiş olanı yemeye başladı. Ben, meyveli yoğurda alışmasını istemediğimden, içindeki meyve miktarını yavaş yavaş azaltarak sade yoğurda geçirmeyi başardım. (Sabııırr sabııırr yaaa sabır 🙂 ) Ama sonra ne oldu: Rüzgar yaklaşık yirmi aylıkken geçirdiği ağır bir grip sırasında, bayıla bayıla içtiği bir sippy cup dolusu Pınar’ın İlk Adım Devam Sütü’nü bitirdikten sonra kustu ve o günden sonra peynir dışında hiç bir süt ürününü ağzına bile koymadı. Bu çocuklara akıl sır ermiyor valla! Bazen, ne kadar uğraşırsan uğraş, çatlasan da, patlasan da, kendi bildiği yoldan gidiyor. Bir anekdot daha: Adam, sadece evimizde çalışan yardımcımızın mayaladığı yoğurdu yerdi. Tamamen onun yol göstermesiyle yapmama rağmen, eğer ben yaptıysam, benim mayaladığımı anlar, bir iki kaşık sonra kafayı çevirirdi. Kadın hastalanacak, yoğurdu yapamayacak diye ödüm patlardı. Herkes sebzelerde zorlanırken, Rüzgar aksine hep severek yedi sebze pürelerini. Yalnız sizin sebze tarifi bana biraz tatlı olacakmış gibi geldi. (Balkabağı+Havuç) Biz kabak ve pirinçle başlamıştık baskın bir lezzet olmasın diye… Diğerleri neredeyse aynı. Kolay gelsin, kızımıza yarasın!

  3. Kasım 16, 2010 2:17 pm

    Beğendim kulağıma güzel geldi okuduklarım 🙂

  4. Kasım 26, 2010 9:48 pm

    ek besin ve gıdalara geçiş süreci biraz eziyetli oluyor.Bazen bebek sizi bırakmak istemezken bazende artık sütünüz yetersiz geldiği için siz bebeğinize ek besin vermak zorunda kalıyorsunuz.Ne olursa olsun zahmetli bir dönemdir ek gıda ve besinlere geçiş.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: